Lassan csökkenő tendenciát mutat ugyan a nemek közötti bérszakadék, ám ünnepelni nincs okunk, hiszen ez nem a nők bérezésének és munkakörülményeinek javulásának következménye - véli az uniós biztos.

A férfiak átlagos órabére az Európai Bizottság számításai szerint 16,2 százalékkal haladja meg a nőknek fizetett átlagos órabért, ami azt jelenti, hogy a nők Európában 59 napot dolgoznak ingyen évente - írja a Napi Gazdaság az Európai Bizottság adata alapján, amelyet az ,,egyenlő díjazás európai napja" alkalmából hoztak nyilvánosságra.

Az uniós szintű esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek mennyivel kellene többet dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. Az egyenlő díjazás európai napját harmadik alkalommal, idén február 28-án tartották 2011. március 5-ét és 2012. március 2-át követően. (Miután az Európai Bizottság számításai szerint a férfiak jelenlegi előnye 59 nap, ezért esett idén ez a nap február 28-ra.)

A jelenlegi 16,2 százalékos átlagos bérszakadék az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott, a különbség ugyanis korábban 17 százalék vagy e feletti szinteken mozgott.

Bár a bérszakadék az utóbbi években mérséklődött, nincs okunk ünnepelni - vélekedett Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke. Bár az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben, a bérszakadék továbbra is jelentős, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos szerint a nők a munkaerőpiacon továbbra is hátrányt szenvednek az egyenlő bérezési feltételek hiánya miatt.

A csökkenő tendenciában az is közre játszik, hogy a válság miatt a férfi foglalkoztatottak által uralt ágazatokban (például építőipar, gépipari szektor) jelentősebb volt a bérek csökkenése. A változást tehát elsősorban nem a nők bérezésének és munkakörülményeinek javulása idézte elő, hanem a férfiak bérének csökkenése, illetve az, hogy ezzel párhuzamosan nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatott férfiak aránya.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A bizottság a helyzet javítása érdekében elindította az ,,Egyenlőség kifizetődő" elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy felhívja a vállalatok figyelmét a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő fizetés gazdasági előnyeire.

A kezdeményezés képzési lehetőségek, rendezvények és különböző eszközök révén támogatja a vállalatokat a bérszakadék csökkentése érdekében tett lépéseikben - olvasható a bizottsági közleményben.

A projekt célja emellett, hogy hozzájáruljon az Európa 2020 stratégia célkitűzéséhez, melynek értelmében a foglalkoztatási arányt 75 százalékra kell emelni - ehhez pedig elengedhetetlen a nők fokozottabb arányú munkaerő-piaci részvétele.

Szemlézte: Durbák Ildikó