Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Csaknem egymillió bevándorlót regisztráltak 2011-ben Németországban, köztük bő 40 ezer volt magyar – közölte a német statisztikai hivatal (Destatis) adatait az MTI. 1996 óta nem volt ennyire magas a 82 milliós országba érkező külföldiek száma, 2010-hez képest 160 ezres – 20 százalékos – a növekedés.

A bevándorlási hullámot az euróövezeti államadósság-válsággal és az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások feloldásával magyarázzák a német statisztikusok.

Elsősorban az EU-tagországokból érkezők száma emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest 138 ezerrel, 34 százalékkal. Főként két régióból, az euróövezeti adósságválságot leginkább megszenvedő déli országokból és az unió keleti részéből költöztek Németországba.

Az arányokat tekintve 2010-hez képest a legnagyobb mértékben, 90 százalékkal a görög bevándorlók száma emelkedett. Ugyancsak az átlagot jelentősen meghaladó mértékben, 54 százalékkal nőtt a spanyolok száma is. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országokat együttvéve a bevándorlók száma 43 százalékkal nőtt tavaly éves szinten.

Valamennyi anyaországot együttvéve Lengyelországból vándoroltak a legtöbben Németországba, összesen 172 ezren költöztek a szomszédos nyugati országba. A második helyen Románia áll 95 ezer fővel, a harmadik pedig Bulgária, ahonnan 51 ezren érkeztek. Magyarország ezen a listán a negyedik helyen szerepel 41 980 fővel.

Németországból egy év alatt 679 ezren vándoroltak ki, ami csupán 8 ezres emelkedés éves szinten. A vándorlási mérleg – a be- és kivándorlók különbsége – 279 ezer, ami ugyancsak a legmagasabb érték 1996 óta. Érdekesség, hogy Magyarországra Németországból 25 ezren költöztek tavaly.