A bemutatkozási alapszabályokkal bizonyára tisztában vagyunk, ám az ismétlés sosem árt. Cikkünkben ezen kívül összegyűjtöttünk még jó néhány érdekes, kérdőjeles helyzetet is, hogyan illik eljárni ezekben az esetekben.

Ne feledjük, hogy még a leglazább cégnél, illetve munkakörnél is csak előnyünk származhat abból, ha tisztelettudóan és intelligensen alkalmazzuk a protokollszabályokat. Vezetői munkakörökben pedig kifejezetten elvárás, hogy mindezzel tisztában legyünk.

Íme, 22 protokollszabály a bemutatkozás különböző eseteire!

1. Mindenképpen illik bemutatkozni olyan környezetben, ahol a további kapcsolattartás garantált.

2. Ne mutatkozzunk be elfogadható indok nélkül, például ha valakivel csak futólag váltunk egy-két szót, és minden bizonnyal többé nem találkozunk.

3. A postásnak, a futárnak, az ételkiszállítónak stb. nem kell bemutatkoznunk.

4. Étteremben, ha olyan asztalhoz ülünk, ahol már ülnek, nem kell bemutatkozni. Azonban ha a későbbiekben beszélgetés alakul ki a társasággal, akkor már indokolt.

5. Ha összefutunk egy ismerősünkkel, és az ő társaságában ismeretlen személy is van, csak abban az esetben kell bemutatkoznunk, ha a beszélgetés hosszabb, és az illető is bekapcsolódik a társalgásba.

6. Bizonyos tömegközlekedési eszközökön - mint például vonat, repülőgép, hajó -, nem mutatkozunk be a közvetlen környezetünknek, kivéve, ha olyan társalgás alakult ki, amely tartósabb kapcsolat kezdete lehet.

7. Az új munkatársat a munkahelyén a vezető köteles bemutatni a régieknek. Ha valaki éppen nincs jelen, annak az új kolléga a későbbiekben már maga is bemutatkozhat - hacsak nem előzi ezt meg egy régi kolléga.

22 bemutatkozási illemszabályMÉG KERESSÜK AZ IGAZIT? ÚJ MUNKAHELYET ITT SZEREZHETÜNK!

8. Ha harmadikként összeismertetünk két embert, akkor így járjunk el: a férfit mutatjuk be a hölgynek, a fiatalabbat az idősebbnek, az alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak. Kivételek itt is vannak: a jóval idősebb férfinek mutatjuk be a fiatal lányt, és a nagyon közismert személyiségnek mutatjuk be a hölgyet.

22 bemutatkozási illemszabály

9. Bemutatásnál azt is vegyük figyelembe, hogy a jelentős korkülönbség elmossa a kisebb rangkülönbséget.

10. Ha nagyobb társaságba ismeretlen személy érkezik, őt mutatjuk be a többieknek. Ezt együttesen is megtehetjük, nem kell külön-külön mindenkihez odavinni.

11. Azt a személyt, aki késve érkezik a társaságunkba, nem kell feltétlenül bemutatni - csak kivételes esetekben, például ha ő az előadó, vagy a várva várt vendég.

12. A bemutatott személy ne nyújtsa előre a kezét, hanem várja meg, amíg a másik fél kezdeményezi a kézfogást.

13. Ha egy hölgynek mutatnak be valakit, akkor ő ülve maradhat a kézfogás alatt is.

14. Ülő férfiak viszont álljanak fel a kézfogáshoz. Ettől eltérni csak nagyon idős férfi esetében lehet.

15. Olyan esetben, amikor közvetlenül bemutatkozunk valakinek, a nevünket jól érthetően mondjuk meg.

16. Ha nem értettük első hallásra a bemutatott vagy bemutatkozó nevét, inkább ismételtessük meg. Ez nem udvariatlanság.

17. Ha valakit bemutatnak nekünk, illik annyit mondani, hogy "örvendek", vagy "nagyon örülök" stb. Ezt a bemutatott vagy bemutatkozó személy soha ne mondja.

18. A bemutatkozás utáni társalgást is a nő, az idősebb vagy a tekintélyesebb személy kezdi meg. Kínos csend esetén ettől eltérhetünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

19. Azt, akit már bemutattak nekünk, minden találkozásnál illik üdvözölnünk (és viszont is).

20. A bemutatás elutasítása súlyos sértés. Bármilyen idegesek, türelmetlenek, sietősek vagyunk, ne térjünk ki előle.

21. Ha egy társaságban nincs olyan személy, aki bemutathatna bennünket, akkor mutatkozzunk be mi magunk. Azonban törekedjünk arra, hogy ne tűnjünk erőszakosnak, tolakodónak.

22. Ha egy olyan megbeszélésen, közösségben ülünk, ahol a többiek jól ismerik egymást, minket pedig bemutatnak nekik, illik felállni, és könnyedén meghajolni.

Reméljük, sikerült néhány kérdőjeles helyzetet eloszlatni. Ne feledjük, a tisztelettudó viselkedés sosem káros. Főleg, ha fontos számunkra a környezetünk szimpátiája, véleménye, és egy előléptetés vagy új munkahelyre való pályázás esetén a referenciaszemélyek megadása.

22 bemutatkozási illemszabályKIHÍVÁSOKKAL, ÚJDONSÁGGAL TELI ÁLLÁSLEHETŐSÉGET KERESÜNK? NÉZZÜNK KÖRBE ITT!

Forrás: Köves J. Julianna: Illik tudni, K.u.K. Kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: bemutatkozás, munkahely, udvariasság, protokoll, illemszabály