Idén szeptemberben több mint 70 ezer diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, jogász és gépészmérnöki szakon. A Profession.hu annak járt utána, mely szakok elvégzése után indulnak a fiatalok legnagyobb eséllyel az álláspiacon és az általuk preferált területek mennyire állnak összhangban az álláspiac igényeivel.

Bár 2014-ben a tavalyi évhez képest tízezerrel többen adták be felvételi jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe, mindössze 1300-zal többen nyertek sikeres felvételt. Ennek oka elsősorban az, hogy bizonyos szakokra hihetetlen nagy a túljelentkezés az álláspiac telítettsége ellenére is, bejutni pedig a jelentkezők töredékének sikerül.

Ezt érdemes tanulni!

"Minden évben vannak divatos szakok a felvételizők körében, amelyekre annak ellenére nagy a túljelentkezés, hogy az álláspiac ezeken a területeken már telített. A fiatalok a legtöbb esetben nem mérlegelik a jelentkezésnél, hogy tanulmányaik befejezése után az általuk kiválasztott szakon szerzett diplomával mekkora eséllyel indulnak majd az álláspiacon" - nyilatkozta Martis István, a Profession.hu vezetője.

Az idei évben a turizmus és vendéglátás, a kereskedelem és marketing, az anglisztika valamint a pénzügy és számvitel szakok voltak a legnépszerűbbek, a legtöbben pedig gazdálkodási és menedzsment, jogász, gépészmérnök, mérnökinformatikus, valamint ápolás és betegellátás szakokra nyertek felvételt.

A Profession.hu adataiból kiderül, hogy a felvételizők által preferált szakok nem állnak teljesen összhangban a piaci igényekkel.

Azok, akik mérnöki, valamint programozói fejlesztői pályára készülnek, nagyobb eséllyel találnak majd munkát az álláspiacon, ugyanis a mérnöki állások vannak többségben, míg jogászt például szinte alig keresnek.

Az ápolás és betegellátás, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakokon végző hallgatók sincsenek jó helyzetben a meghirdetett állásajánlatok számát illetően, ügyfélszolgálati munkatársakra, termékfejlesztőkre, valamint szakmai asszisztensekre viszont nagy szükség van.

Tehát, azoknak, akik idén nem vagy sikertelenül felvételiztek, esetleg szakot váltanának, érdemes jelentkezés előtt tájékozódniuk a piaci igényekről és olyan szakot, egyetemet választani, amelyek elvégzése után jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, felsőoktatás, diploma, munka