A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy az augusztussal zárult három hónapban 154 ezerrel 1,97 millióra csökkent a bejegyzett állástalanok száma, amely 2008 vége óta most első ízben került kétmillió alá.

A munkanélküliek aránya jelenleg 6 százalék, amely szintén 2008 óta nem mért mélypont. A tavalyi azonos időszakban még 7,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta Nagy-Britanniában.

Augusztus végén 538 ezerrel kevesebben kerestek állást, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb éves csökkenés azóta, hogy az ONS 1972-ben elkezdte a foglalkoztatottsági adatok negyedévenkénti rendszeres közlését.

A foglalkoztatottsági ráta jelenleg 73 százalék, ami szintén rekordközeli arány.

A Profession.hu-n ilyen angliai állásokat találhatunk.

Ezt a dinamikát azonban továbbra sem kíséri a reálbérek növekedése. Az ONS szerdai kimutatása szerint a prémiumokkal együtt számolt alkalmazotti nominálbér augusztusban átlagosan 0,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez kevesebb mint a fele az augusztusban mért tizenkét havi inflációnak, amely 1,5 százalék volt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az inflációs ütem folyamatosan csökken Nagy-Britanniában, de változatlanul meghaladja a bérnövekedését: az ONS e héten ismertetett adatai szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 1,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének prognózisa szerint a brit alkalmazotti nettó reálbérek 2017-ben is alacsonyabbak lesznek a globális pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintnél, vagyis a brit háztatások a reálbér-növekedés szempontjából "egy teljes évtizedet elveszítenek".

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Nagy-Britannia, álláskeresés, munkanélküliség