Továbbra is határozott ütemben növekszik az álláshirdetések száma, az ősz kezdetével rekordszámú álláshirdetés árasztotta el a munkaerőpiacot - derül ki a Profession.hu legújabb felméréséből.

A hirdető cégek száma tavaly őszhöz képest 49 százalékkal növekedett, közel 2000 munkaadó 19789 számú hirdetést adott fel 2014 harmadik negyedévében. A legtöbb új munkavállalót az értékesítés/ kereskedelem szektorban keresik, a második legnépszerűbb kategória az IT fejlesztés/programozás. Bár a legtöbben továbbra is olyan munkát keresnek, ahova nem szükséges felsőfokú végzettség, az új pozíciók 71 százaléka megköveteli ezt.

Az elmúlt 3 évben egyetlen hónapban sem adtak fel annyi új hirdetést, mint idén szeptemberben. Miután mindenki visszatért a nyári szabadságról, a vállalatok új lendülettel igyekeznek feltölteni a megüresedett pozíciókat. A munkaerő-közvetítő cégek után a legtöbb álláshirdetést a Bosch csoport adta fel. Az elmúlt negyedévben több mint 300 munkakörbe kerestek jelentkezőket.

Ilyen munkát szeretnének az álláskeresők

Az álláskeresők közül a legtöbben adminisztratív, irodai munkát szerettek volna, második helyre került az értékesítés és a kereskedelem, a harmadik legnépszerűbb csoportban pedig a pénzüggyel, számvitellel, menedzsmenttel kapcsolatos munkaköröket találjuk.

Diplomával sokkal könnyebb az álláskeresés

Akik az értékesítési területen szeretnének elhelyezkedni, jó eséllyel pályázhatnak idén ősszel, mert ebben a kategóriában jelent meg a legtöbb hirdetés az elmúlt negyedévben, ez 53 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest.

Nagyon keresettek még az IT-fejlesztők és programozók is, számukra 49 százalékkal több munkát kínálnak az előző év azonos időszakához képest. A harmadik legnépszerűbb csoport a mérnököknek szóló pozícióké, itt 45 százalékos növekedés látható a hirdetések számában.

Kevés az atipikus ajánlat

Továbbra is nehéz a helyzete azoknak, akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni, az új pozíciók 93 százaléka teljes munkaidőre szól. Elenyésző számú hirdetés volt azok számára is, akik távmunkában otthonról szeretnének dolgozni vagy megváltozott munkaképességűek.

A tendenciák az mutatják, hogy a felsőfokú iskolai végzettség továbbra is nagyon fontos. "Az új álláslehetőségek több mint 70 százaléka olyanoknak szól, akiknek van valamilyen felsőfokú iskolai végzettségük. A hirdetések 21 százalékában követelmény a középiskolai érettségi, és csak 8 százalék azon pozíciók aránya, ahol elegendő a szakmunkás képesítés vagy általános iskolai bizonyítvány"- magyarázta az álláspiac mostani helyzetét Martis István, a Profession.hu vezetője.

"Budapest továbbra is nagyon népszerű, a legtöbben a fővárosba keresnek alkalmazottat és a munkavállalók is itt szeretnének elhelyezkedni"- tette hozzá.

Összességében továbbra is elmondható, hogy a mérnökök válogathatnak a leginkább, ha munkát keresnek, ezzel szemben a legtöbb jelentkező azokat a pozíciókat részesíti előnyben, ahol nem szükséges felsőfokú végzettség, ilyen például az irodai asszisztensi, titkárnői vagy irodavezetői munkakör.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, hirdetés, hiányszakma