A minimálbért a létminimumhoz igazítanák

A Liga Szakszervezetek a 2015. évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését kezdeményezi. Azt javasolják, hogy a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek állapodjanak meg egy hároméves felzárkóztató programról, és 2015-2017-ben minden évben úgy emelkedjenek a legalacsonyabb bérek, hogy a ciklus végére a minimálbér összege megegyezzen a létminimum összegével.

Közleményében a Liga kifejtette, hogy a költségvetési keretszámok ugyan még nem ismertek, de Magyarország miniszterelnöke két egymást követő évértékelőjében is kijelentette, Magyarország jobban teljesít, sőt, több fontos gazdasági mutató terén felülmúljuk az Európai Unió átlagát.

A Liga úgy látja, hogy a 2009-es válság hazánkat sújtó hatásai lassan elhalványulnak, ennek köszönhetően Magyarország egyre többet adhat vissza azoknak az adófizető munkavállalóknak, akik végső soron vállukon hordták a válság alatt az ország terheit.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakszervezet számítása szerint az munkavállalók jelentős része minimálbért keres, amely komoly mértékben - és tartósan - elmarad a létminimum összegétől.

A létminimum a KSH adatai szerint 2013-ban havonta 87 510 forint volt (az egykeresős, egyfős háztartásban), a minimálbér nettója pedig 64 190 forint volt tavaly. Az idén a minimálbér nettója 66 483 forint (családi kedvezmény nélkül).

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, munkavállaló, 2015