A külföldi munkavállalók közül legtöbben építkezéseken, gyárakban és az egészségügyben dolgoznak. Mindez a statisztikai hivatal közleményéből derült ki, amit a napokban hozott nyilvánosságra - írja a Világgazdaság.

Összehasonlítva a tavalyi év első hat hónapjával 2,8 százalékkal kevesebb hazai munkavállaló döntött a külföld mellett. A statisztikai hivatal igazgatója, Ivan Chrappa szerint ennek két oka lehet: az első a szlovákiai munkanélküliség arányának csökkenése, aminek köszönhetően olyan személyek is munkához jutottak idehaza, akik előzőleg külföldön dolgoztak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az igazgató szerint a második indok a külföldi piac befogadóképességének csökkenése, ami elsősorban a külföldi munkavállalókra vonatkozik. Ez leginkább Csehországra és Magyarországra volt jellemző az elmúlt időszakban.

Az idei év első felében a legtöbb szlovákiai munkavállaló építkezéseken dolgozott, megközelítőleg 43 ezren. A második legnépszerűbb ágazat a gyárak voltak, amik majdnem 26 ezer szlovákiai munkavállalót foglalkoztattak, míg harmadik helyre az egészségügy került, ahol csaknem 22 ezer hazai állampolgár dolgozott.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Szlovákia, migráció