Az infokommunikációs szektor a magyar gazdaság egyik motorjaként a GDP 12 százalékát termeli ki, ráadásul ez - ellentétben más ágazatokkal - szinte teljes egészében, 90 százalékban hazai hozzáadott értékből áll - derül ki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ), az iparág hazai érdekképviseleti szervezetének tanulmányából.

Az IKT ágazat 2012-ben 235 milliárd forint, az előző évinél 17 százalékkal magasabb exportbevételre tett szert szoftverek és szolgáltatások után. Az IVSZ 59 olyan informatikai cégről tud, amelynek az exportja 2012-ben meghaladta a 100 millió forintot.

Tízezer dolgozó hiányzik az informatikai cégeknél

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott: az ágazatban a hozzáadott érték termelés aránya 90 százalékos, az egy főre jutó nemzeti jövedelemtermelés pedig átlagosan 12 millió forint. Ha tehát a 2012-es 80 milliárd eurós magyar exportot vesszük alapul, melynek átlagosan 20 százaléka volt a hozzáadott érték, akkor az ágazat 4,5 százalékos exportrészesedését öt év alatt duplájára növelve két új Audi gyár hozzáadott értékét állíthatnánk elő.

Ennyi munkahely hiányzik

Ha pedig be tudnánk tölteni azt a 10 ezer hiányzó munkahelyet, amit az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. 15 ezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már évi egy százalékos GDP-növekedést eredményezne.

A Profession.hu-n ilyen IT-fejlesztői, illetve ilyen IT-üzemeltetői állásokat kínálnak.

A jelenlegi oktatási struktúrában azonban a hiányzó munkahelyek betöltésére nem sok remény van. A KSH adatai szerint 105 ezren dolgoznak az ágazatban, az IVSZ szerint viszont 150 ezren. Az oktatási rendszerből évente mintegy 2000-2500 fiatal jön ki, ez legfeljebb a nyugdíjba menők pótlására elegendő.

Az IVSZ az informatikai oktatás standardizálását és megerősítését javasolja Magyarországon. Az informatikai képzés színvonala fontos makrogazdasági tényezővé vált.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magas egy főre jutó hozzáadott értéket termelő ágazatok, közöttük az infokommunikáció tudatos fejlesztése olyan kitörési lehetőséget jelenthet, ami a térség legfejlettebb digitális gazdaságává teheti Magyarországot - derül ki az informatikai szövetség tanulmányából.

A hazai infokommunikációs ágazat kiemelkedő teljesítményét mutatja, hogy még a válság éveiben is növekedni tudott, mégpedig 4,5 százalékkal.

A szövetség üdvözli, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében az ágazat vállalatai 2014-ben egymilliárd forint extra forráshoz juthatnak külpiaci megjelenésük támogatására.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: informatika, IT, munkahely, állás, felsőoktatás