Az alapilletmény 17,2 százalékkal, a túlmunkadíj 43,3 százalékkal, az illetménykiegészítés 57,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) összefoglalójából. Az ügyeleti, készenléti díj nem változott, a jutalom csökkent.

Az orvosok bruttó keresete 2012-ben 19 százalékkal nőtt, az egészségügyi szakdolgozóké 14,7, az egyéb egészségügyi foglalkoztatottaké 14,4 százalékkal emelkedett - írja a Napi Gazdaság cikke alapján a Szakszervezetek.hu.

A kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatott orvosok átlagos bruttó havi fizetése 424 ezer forint volt 2012-ben, az egészségügyi szakdolgozók 189 ezer, az egyéb egészségügyi dolgozók 157 ezer forintos bruttó jövedelem után fizettek járulékot. Az éves nettó átlagbér 131 876 forintot tett ki, ez 10,8 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az orvosok nettó bére 20 százalékkal (44 ezer forinttal), az egészségügyi szakdolgozóké 8,8 százalékkal (csaknem 10 ezer forinttal), az egyéb egészségügyi foglalkoztatottaké 5,7 százalékkal (5,4 ezer forinttal) nőtt átlagosan. (A nettó keresetek alakulását a béremelésen kívül befolyásolta az adójóváírás és a szuperbruttósítás megszüntetése is - jegyzi meg a Gyemszi).

A kórházak és szakrendelő intézetek 2012. évi bértömege 14,8 százalékkal nőtt az előző év átlagához képest.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A foglalkoztatottak létszáma ugyanezen időszak alatt 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül az orvosoké 0,7 százalékkal, az egyéb egészségügyi dolgozók létszáma pedig 6 százalékkal apadt, míg egészségügyi szakdolgozóból 4,2 százalékkal többet foglalkoztattak. A létszámváltozás hátterében a Gyemszi szerint az áll, hogy a kórházak javították a dolgozók FEOR-kódját, mert csak a szakdolgozók részesültek béremelésben, az egyéb egészségügyi dolgozók nem.

Intézménytípusonként nézve kiderül, hogy a legjobban az országos intézetek dolgozó kerestek 2012-ben is, itt az átlagos bruttó jövedelem csaknem 237 ezer forint volt. Legkevesebbet az alapellátási rendelőintézetekben fizettek a dolgozóknak, ahol a bruttó bér átlagosan 177 ezer forintot jelentett.

A fővárosi kórházakban 224 ezer, a megyei kórházakban 204 ezer, a városi kórházakban 192 ezer forint volt az átlagos havi illetmény. A szakorvosi rendelőintézetekben havi bruttó 195 ezer forintért dolgoztak az alkalmazottak.

A Profession.hu-n hirdetett egészségügyi állásajánlatokat itt találja.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, béremelés, foglalkoztatottság, egészségügy, orvos