A londoni konzulátus munkatársai Facebook-oldalukon a Nagy-Britanniában munkát vállalni készülő magyarokat figyelmeztetik a várható nehézségekre. Egyebek mellett kiemelik: csökkent az esélye, hogy találnak munkát. (Megnéztük az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) honlapját, és az összes EU-tagállam közül az Egyesült Királyság területére kínálnják a munkaadók a legtöbb állást, több mint félmilliót.)

Egyre több a probléma

Mint írták, a konzulátus egyre több problémával találkozik a magyarok nagy-britanniai munkavállalásával kapcsolatban, ezért arra hívják fel a figyelmet: jelentősen csökkentek annak esélyei, hogy a kiutazó magyarok találnak munkát. A kiutazók komoly problémákkal szembesülhetnek, különösen akkor, ha a hosszabb tartózkodásra nincs megfelelő anyagi fedezetük - közölték.

Nagy-Britanniában az álláskeresőnek kell gondoskodnia saját és családja fenntartásáról már a munkakeresés ideje alatt is, ha pedig próbálkozásai nem járnak sikerrel, magának kell fedeznie hazautazásának költségeit - emelte ki a konzulátus.

Külföldi munkavállalásra csak azok vállalkozzanak, akik elfogadható szinten beszélik az angol nyelvet, munkavállalási terveiket alaposan előkészítették, megbízható szerződés van a kezükben, és elegendő pénzzel rendelkeznek a munka megkezdéséig, illetve az első fizetés folyósításáig - hangsúlyozták.

Se pénzt, se szállást nem tudnak adni a bajba jutottaknak

Megjegyezték: az induláshoz szükséges pénzösszeg a tartózkodási helytől, valamint a szálláshely minőségétől függően hozzávetőlegesen 350-500 ezer forint, ez az összeg azonban csak akkor elég, ha az álláskereső a kiérkezést követő első hónapban elkezd dolgozni, a szállásköltséget ugyanis előre kell kifizetni.

"Még egy biztos munkalehetőség esetén is érhetik kellemetlen tapasztalatok a munkavállalókat", ezért célszerű legalább annyi pénzt tartalékolni, amennyiből szükség esetén haza lehet utazni - írják. Ha a hazaút költségeit az álláskereső nem tudja fedezni, akkor "kizárólag (magyarországi) rokonaira, ismerőseire számíthat, mivel a konzulátus a hazajutáshoz nem tud anyagi segítséget nyújtani, és átmeneti szállást sem tud biztosítani" - közölték.

100 ezer magyar él a szigetországban

Felhívták a figyelmet: a konzulátusnak nincs lehetősége arra, hogy egy munkalehetőség valódiságáról vagy egy konkrét cégről információkat szerezzen, ezért javasolják, hogy a kiutazás, illetve a munkaszerződés aláírása előtt az álláskeresők próbáljanak meg az interneten minél több információt gyűjteni a munkáltatóról, illetve internetes fórumokon lépjenek kapcsolatba olyanokkal, akik az adott vállalatnál dolgoznak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Beszámoltak arról is: több magyar állampolgár találja magát olyan helyzetben, hogy a munkáltató az aláírt szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes munkabért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. Ilyen esetekben a konzulátusnak nincs módja az ügyben eljárni, hanem a brit munkaügyi tanácsadó szervezet (ACAS) nyújthat felvilágosítást - írták.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője a távirati irodával közölte, a közösségi oldalon megjelent szöveg a tárca anyagai alapján készült általános tájékoztató. Megjegyezte: Nagy-Britanniában becslések szerint legalább 100 ezer magyar él.

Szemlézte: Durbák Ildikó