Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az osztrákok többsége szerint nem következett be erőteljes munkaerő-beáramlás a munkavállalási korlátozások feloldása óta eltelt egy évben.

Az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) megbízásából készült, szerdán ismertetett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 58 százaléka vélte úgy, hogy nem volt erőteljesnek mondható a munkavállalók beáramlása a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamokból. 34 százalék volt ellenkező véleményen. Egy évvel korábban 49 százalék gondolta úgy azt, hogy nem várható az új tagállamokból munkavállalók tömeges megjelenése és 47 százalék volt ezzel ellentétes véleményen.

Az osztrák munkaügyi és szociális minisztérium adatai szerint valamivel több, mint 24 ezren vállaltak munkát Ausztriában 2011. május elseje óta a nyolc érintett ország állampolgárai közül – közölte az ÖGfE elnöke, Paul Schmidt. A legtöbben – közel 12 ezren – magyarok. Szlovákiából mintegy négy és fél ezer, Csehországból másfél ezer új munkavállalót tartanak nyilván.

Schmidt szerint a nyitás hatását a munkaerőpiacra jelenleg, közel egy évvel a korlátozások eltörlése után „reálisabban ítéli meg” a lakosság, mint előtte. „Egyes korábban hangoztatott aggodalmak azonban nyomot hagytak. Ez a szemlélet ilyen rövid idő alatt nem változik meg, az adatok fényében sem” – vélekedett.

A munkát keresők körében túlnyomórészt kedvező a helyzet megítélése, de valamivel kisebb mértékben, mint tavaly volt. Az idei felmérés szerint 81 százalék gondolja úgy, hogy nem jelent veszélyt a korlátozások eltörlése a saját elhelyezkedési lehetőségeikre, ezzel szemben 13 százalék tart nagyobb versenyhelyzettől. 2011-ben 89, illetve 8 százalék volt az arány.

A munkaerőpiac megnyitásakor vezették be Ausztriában az úgynevezett bérdömping ellenes törvényt, amelynek az eddigi működésével a megkérdezettek 51 százaléka volt elégedett, 32 százalék viszont nem. A törvény megítélése ezzel némileg elmarad a tavalyi magas várakozásoktól: előzetesen 68 százalék számított arra, hogy kedvező hatást lehet várni, míg 23 százalék kételkedett ebben.
Ausztria, valamint Németország tavaly május elsején szüntette meg a maradék korlátozásokat is nyolc, az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamok, köztük Magyarország munkavállalóival szemben – emlékeztetett az MTI.

Ausztria a saját munkavállalói védelmében a 2004-es európai uniós bővítés után korlátozta a nyolc új tagállam állampolgárainak munkavállalását, és csak fokozatosan szüntette meg a moratóriumot. 2004 és 2011 között a korlátozásokat enyhítették például a szezonális munkavállalók, az ingázók, a kérelmező vállalat szempontjából kulcsfontosságúként megjelölt állások esetében és több tucat, szakképzettséget igénylő ausztriai hiányszakmában. Ma a külföldi munkavállalók ausztriai foglalkoztatására is vonatkoznak az osztrák bérezési, járulékfizetési és szakképzettségi előírások. A bérdömping ellenes törvény keretében ezeknek a szabályoknak a betartását a korábbinál szigorúbban ellenőrzik.